Η γλώσσα των αριθμών στη Nέα Eποχή της Eνημέρωσης

Με επιτυχία υλοποιήθηκε η πρώτη Ημερίδα για την Δημοσιογραφία Δεδομένων στην Ελλάδα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας, της SciFy και της ΕΡΤ.

Η Ημερίδα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον φοιτητών στον τομέα των ΜΜΕ, επαγγελματιών του χώρου της δημοσιογραφίας και της έρευνας.

Οι ομιλητές παρουσίασαν τις νέες δυνατότητες που δίνονται στους επικοινωνητές να ασκήσουν ερευνητική δημοσιογραφία, να αντλήσουν πληροφορίες και θεματολογία και να προασπίσουν με καλύτερο τρόπο το κοινωνικό συμφέρον.

Στον ψηφιακό κόσμο, όπου τα πάντα μπορούν να περιγραφούν με αριθμούς, η δημοσιογραφία δεδομένων συνθέτει τον κώδικα επικοινωνίας αλλά και τη μέθοδο ανεύρεσης και σύνθεσης των δημοσιογραφικών αφηγημάτων που έχουν ως κεντρική πηγή τα στατιστικά δεδομένα.


Η ημερίδα χωρίστηκε σε δύο ενότητες.

Στην πρώτη, στελέχη δημοσιογραφίας παρουσίασαν το πλαίσιο της δημοσιογραφίας δεδομένων, πώς αυτή γίνεται αντιληπτή από επαγγελματίες του χώρου, αλλά και χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογής της.

Αρχικά ο Τάσος Οικονόμου (Αρχισυντάκτης CNN.gr, διδάσκων του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες) μίλησε για την ιστορία των αριθμών στη δημοσιογραφία και την σημασία τους για το επάγγελμα των δημοσιογράφων. Την σκυτάλη έλαβε η Ελίνα Μακρή (δημοσιογράφος, συνιδρύτρια του δημοσιογραφικού δικτύου oikomedia.com, συνιδρύτρια βραβείου ερευνητικής δημοσιογραφίας ijp.gr, αντιπρόεδρος cafebabel.com) η οποία συντόνισε και την Ημερίδα, αναφερόμενη στην είσοδο της τεχνολογίας και των μέσων και την αναγκαιότητα κατανόησης  από τους εκδότες της σημαντικότητας των αριθμών, τόσο από πλευρά αξιοπιστίας των προϊόντωντους αλλά και της εμπορικών ευκαιριών που προσφέρονται. Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος (δημοσιογράφος, συγγραφέας) μίλησε για την αξιοποίηση των αριθμών και την διαφάνεια που προσφέρουν οι ανοιχτές βάσεις δεδομένων ενώ ο Βασίλης Βασιλόπουλος (Επικεφαλής του Εργαστηρίου Διασφάλισης Ποιότητας στα Μediaτου EuropeanCommunicationInstitute. Επικεφαλής digitalnewsκαι συντονιστής του περιεχομένου Πολυμέσων στην ΕΡΤ ) έκλεισε την πρώτη ενότητα δίνοντας το στίγμα της νέας εποχής της ερευνητικής δημοσιογραφίας στο ψηφιακό περιβάλλον.

Στο δεύτερο προγραμματιστές, και επιστήμονες του χώρου, κλήθηκαν να παρουσιάσουν εφαρμογές και δεδομένα με τρόπο που να είναι φιλικός στο ευρύ κοινό.

Συγκεκριμένα οι Δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος (Συνιδρυτής SCIFYΑΜΚΕ, συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”) ο Δρ. Μιχάλης Βαφόπουλος (Eρευνητής στο εργαστήριο Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος» και υπεύθυνος του παραρτήματος του OpenDataInstituteστην Αθήνα) ο Κώστας Γαλάνης (Ιδρυτης GalanisSportsData) και ο Γιώργος Μπολάνης
(Συνεργάτης της NewsMediaConcept – διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες”), ανέπτυξαν ο καθένας από τη δική του θέση την αξία της συνέργειας δημοσιογράφων και προγραμματιστών και την μέγιστη σημασία της συμβολής των νέων τεχνολογιών στο επάγγελμα του δημοσιογράφου και της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Ειδικότερα ο κος Μπολάνης, ανέπτυξε στην παρουσίαση του τα εργαλεία ανάλυσης και διαχείρισης των πληροφοριών που διαχέονται στις πλατφόρμες δικτύωσης και το διαδίκτυο, και την χρηστική σημασία τους για τους ερευνητές – δημοσιογράφους.

Περισσότερες πληροφορίες για τους διοργανωτές:

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ΕCI– EuropeanCommunicationInstitute)
 Αποτελεί Συνέργεια ενός adhocομίλου Ευρωπαϊκών δημοσίων και κοινωφελών φορέων. Πυλώνες του είναι το Πανεπιστήμιο DUKστην Βιέννη, και το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά (Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας) στην Αθήνα. Η πρωτοβουλία πλαισιώνεται από το Ιδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Α.Β. Μπότση, το Εργαστήριο Επικοινωνίας και Τεχνολογίας ΜΜΕ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και, βάσει συμβατικής επέκτασης (Φεβ.2015) τον όμιλο των Ευρωπαϊκών ΜΜΕ (LeMonde, ElPais, InternationalNewYorkTimes, DerSpiegel, κ.α.) “ΟnlinePublishers’ Association– Europe”.

H SciFΥ (ScienceForYou)
 Η SciFY είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που αναπτύσσει κορυφαία τεχνολογία πληροφορικής για να λύσει πραγματικά προβλήματα της ζωής και τη διαθέτει δωρεάν σε όλους, μαζί με τη σχεδίαση, τις λεπτομέρειες υλοποίησής της και την αναγκαία υποστήριξη.

EΡΤ Στούντιο Ε

Both research studies and individual testimonials

What’s new:

  • Activities and assessments
  • Updated brain information
  • Updated skills and strategies
  • New sections addressing Data
  • Organized around safety, connection and problem solving for ease of application
  • Chapter summaries

Providing quality training for teachers, students and staff surrounding the use of available technology.